PRAŠUMA LOM (BiH): ŽIVOT PO ZAKONIMA PRIRODE

PRAŠUMA LOM (BiH): ŽIVOT PO ZAKONIMA PRIRODE

Ako tražite zaista netaknutu, iskonsku prirodu, gde čovekova noga može da kroči samo uz dozvolu, gde se sve dešava isključivo po zakonima prirode, zaputite se u Republiku Srpsku, Opštinu Drinić i tražite prašumu Lom.

Prašuma Lom je jedna od tri prašume u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Nalazi se na severnim padima planine Klekovača, na grebenu Lom-planine. Prostire se na površini od 298 hektara. Zapazili su je još davne 1905. Austrougari, ali je sam rezervat osnovan 1956. godine.

Odlukom Vlade RS stavljena je pod zaštitu sa ciljem da se zadrži izvorna priroda i jedinstven eko sistem. To znači da je zabranjen ne samo bilo kakav vid seče stabala, nego i nelegalan boravak u njoj i to je ono što je suštinski razlikuje od šume. Obilazak ove netaknute oaze moguć je samo uz vodiča ili nekog od zaposlenih iz šumskog gazdinstva. O zaštiti od bilo kakvog uticaja ljudske ruke, dovoljno govori i podatak da svako izvaljeno stablo ostaje tako, vremenom samo istruli.

ŽIVOTINJSKO CARSTVO: RIS, MEDVED, SRNA

Neke životinje u Lomu su migracione, a neke stalne. Stalno prebivalište imaju ris, medved i srna. Od sitnije divljači zastupljene su jastreb, orlovi, soko, sova…Neke trajno zaštićene vrste su: harmelin, veverica, ris, koka velikog tetreba, jaster i soko. Nezastićeni sisari su: puh, vuk, lisica, kuna zlatica, divlja svinja.

NAJVIŠA I NAJŠIRA JELA U BiH

Prašuma Lom može se pohvaliti bogatim biljnim svetom. Dominira šuma bukve, jele i smrče.

Dve jele se posebno izdvajaju: jedna je najšira, druga najviša. Najviša jela je visoka 55 metara. Najšira je prečnika 1,75 metara, ali je usled jake zime i velikog snega prošle godine pala.  Potencijalno je i najstarija, kaže za Lovačke savete Sretko Stanković, tehnolog za šume posebne namene.

„Nismo još vršili merenja na toj najširoj jeli. Planiramo da izvršimo bušenje stabla da bi odredili njenu starost“, kaže nam Sretko Stanković, tehnolog za šume posebne namene.Stanković.

SNEG PREKO CELE GODINE

Što se klimatskih faktora tiče, zanimljivo je da se sneg nekada zadržava i do jula. Na nekim mestima ostaje i do septembra, te ako se desi da padne novi, beli pokrivač krasi prašumu tokom cele godine.

Prašuma Lom još uvek ima svoje tajne. Nije u potpunosti istražena i zvog toga predstavlja dragocen izvor za istraživače i nauku.