LOVAČKI ŠEŠIR SAVEZNIK DOBROG ULOVA

LOVAČKI ŠEŠIR SAVEZNIK DOBROG ULOVA

Lovac svoju pripadnost lovstvu izražava i lovačkom nošnjom koja obuhvata odeću, obuću i sve dodatke koji daju konačni izgled lovcu. Po Kodeksu lovaca Srbije nošnja je obavezna kada se lovačka organizacija predstavlja javnosti, dok u samom lovu nije obavezna, ali je lovci nose kako bi se razlikovali od drugih ljudi na terenu.

Lovački šešir trebalo bi da bude sastavni deo opreme i zimi i leti, tj. u okviru i zimske i letnje nošnje. Pored toga što čuva glavu od vremenskih nepogoda, šešir može da neutrališe mirise lovaca i tako obezbedi efekat prikrivanja koji je važan preduslov za dobar lov.

Domaća firma Roster proizvodi šešire od merino vune koji imaju osobinu apsorbcije i prirodnog neutralisanja mirisa. Godišnje proizvedu oko 50 000 šešira različitih tipova, a kod nas su najzastupljeniji tradicionalni, zeleni, sa različitim ukrasima od kanapa, kože, pletenica…

Bojan Vuković

„Najznačajnije za lovca je da šešir bude vodonepropusan i savitiljiv tako da lovac može da ga urola, stavi u džep, a kada ga izvadi, naši šeširi se brzo i lako vrate u prvobitan izgled. Vodootporni su i odbijaju kapi kiše tako da omogućavaju lovcima uživanje i po kišnom danu, a leti štite od UV zračenja“, rekao nam je direktor Roster kompanije Bojan Vuković.

DOMAĆI ŠEŠIRI NA OKTOBARFESTU

Dok na domaćem terenu lovački šešir ne dobije mesto koje zaslužuje, Roster ih uglavnom izvozi. Tako se nađu i na Oktobarfestu.

„Naše šešire možete videti na Oktobarfestu. Čak 90 odsto šešira koji se nose na tom festivalu su naši. Za različita tržišta, proizvodimo različite šešire. Za germansko tržište jedna vrsta lovačkih šešira, za italijansko druga… Postoje različiti oblici i ukrasi što zavisi od tradicije i kulture“, kaže Vuković.

ŠEŠIR POKAZUJE I ŠTA STE ULOVILI

Po šeširu se prepoznaje i status lovca, a on je i mesto isticanja njegovih trofeja. Na levoj strani nose se trofeji ulovljene životinje. Izuzetno, čekinju divlje svinje je moguće nositi pozadi na šeširu.

Zelena grančica                                    

Zelena grančica, koja se odlomi od četinarskog ili listopadnbog drveta, zabada se u levu stranu lovačkog šešira. Ona je staleški simbol lovca i nosi se na lovačkim svečanostima.

Grančica plena

Lovčeva grančica ili grančica plena je vrh grančice četinarskog ili listopadnog drveta, kao dokaz lovački ispravnog ulova krupne divljači bilo koje vrste, a lovac je nosi na desnoj strani lovačkog šešira.