MALA ENCIKLOPEDIJA ZA LOVAČKI PODMLADAK: OBRAZOVANJEM DO NOVIH LOVACA

MALA ENCIKLOPEDIJA ZA LOVAČKI PODMLADAK: OBRAZOVANJEM DO NOVIH LOVACA

Jedan od problema sa kojim se suočava lovstvo u Srbiji, a i čitava Evropa, jeste nedostatak mladih lovaca. O tome govori i podatak da je prosečna starost lovaca u Srbiji preko 50 godina.

Kako bi krenuli na put rešavanja ovog ozbiljnog problema, grupa entuzijasta kreirala je knjigu za decu “Mala enciklopedija za lovački podmladak”. Pokretač ideje je Davor Ćalić iz Lovačkog udruženja “Brzava” iz Plandišta, a u realizaciji su učestovali i portal Srbijalov, Damski lovački klub iz Bečeja i Ministarstvo poljoprivrede.

Cilj priređivanja enciklopedije je, kako kažu kreatori, da edukuje mlade kako da se na ispravan način odnose prema životinjama i prirodi, da se edukuju o očuvanju biljnog i životinjskog sveta, a sam lov je nešto što dolazi kao kruna takvog rada sa decom.

Budući da postoje brojne knjige koje su temtski vezane za jednu oblast, Davor Ćalić je, priređujući enciklopediju, imao nameru da se na jednom mestu nađu sva neophodna znanja.

Davor Ćalić

“Materijal je prikupljan iz javno dostupnih izvora na internetu, a 20 odsto tekstova sam dobijao od kolega koji jako dobro poznaju oblasti o kojima je pisano. Bilo je teško naći tekstove, ali ovo su najbolji tekstove koje smo mogli skupiti”.

Portal Srbija lov je prepoznao značaj ove enciklopedije i odmah se priključio njenoj realizaciji.

“Ako je prosečna starost lovca u Srbiji 50 godina, a u Vojvodini 55, postavlja se pitanje šta je onda vrednost budućnost lovstva. Lovstvo je mnogo više od odstrela. Ovom knjigom želimo od dece da napravimo dobre ljude, poštovaoce prirode, zakona i lovačkog kodeksa”, kaže novinar portala Srbija lov Ivan Matković.

Ivan Matković

Formalni nosilac projekta je Damski lovački klub iz Bečeja. Predsednica ovog kluba Sanja Momčilović Bognič kaže da se nada su svojim primerom, dali ideju i drugim evropskim klubovima da urade nešto slično.

Sanja Momčilović Bognič

Stoga, značaj knjige je i u tome što je to prva knjiga iz oblasti lovstva namenjena deci u Srbiji, ako ne i u Evropi. Problem literature za decu u oblasti lovstva postoji i u regionu, pa postoje planovi da se u budućnosti ovo izdanje priredi i za područja regiona.

U KNJIZI SLIKE ZAŠTIĆENIH VRSTA

Davor Ćalić ističe da najveću vrednost u knjizi ima biologija divljači.

“Opisane su sve vrste lovne divljači u Srbiji. Pored opisa postoji fotografija što je posebno važno za one koje su zaštićene zakonom. Tako deca mogu da ih vide kako bi ih u prirodi lakše prepoznali i štitili”.

Mala enciklopedija za lovački podmladak distribuirana je besplatno lovačkim udruženjima i savezima jer je Uprava za šume Ministrastva poljoprivrede finansirala ovaj projekat.