NEGA LOVAČKIH PASA: VAKCINA PROTIV BESNILA NE IZAZIVA SLEPILO

  • Home
  • Kinologija
  • NEGA LOVAČKIH PASA: VAKCINA PROTIV BESNILA NE IZAZIVA SLEPILO

NEGA LOVAČKIH PASA: VAKCINA PROTIV BESNILA NE IZAZIVA SLEPILO

Ne postoje bolesti od kojih oboljevaju isključivo lovački psi, ali postoje one kojima su mnogo izloženiji od, na primer, gradskih pasa. Svakako, lovački psi više borave u prirodi, na udaru su vremenskih prilika, različitih spoljašnjih fakrtora, mnogo se kreću i zbog svega toga im je neophodna zaštita i nega, priča za Lovačke savete veterinarka Mirjana Dubrovečak.

VAKCINA PROTIV BESNILA 

Svaki lovački pas treba da bude vakcinisan protiv zaraznih bolesti. Petovalentnoj vakcina štiti od leptospirozem a ona se najviše javlja kod lovačkih pasa.

Neophodna je i vakcina protiv besnila jer su lovački psi tome mnogo više izloženi zbog životinja sa kojima dolaze u kontakt. Iako u našem društvu postoji uverenje da vakcina protiv besnila ima nuspojave kao što su usporavanje rasta ili slepilo, veterinarka Dubrovečak kaže da se ona sa tim nije susretala.

“Tih neželjenih efekata je bilo nekada, uz vakcine koje su se nekada proizvodile. Toga sada više nema, koristimo vakcine koje koristi i ceo svet”.

Ono što može da se desi nakon vakcine protiv besnila su alergijska reakcija i anafilaktički šok.

Alergisjka reakcija se javlja u vidu oticanja delova tela, ali se to brzo reši lekovima. Reakcija se javlja brzo nakon vakcije, te je preporuka da se pas zadrži u ordinaciji 15 minuta kako bi se videlo kako će reagovati.
Anafilaktički šok je ozbiljnija reakcija kada pas prebledi i padne. Tada je potrebno da primi infuziju i antišok terapiju. Nakon toga se u ordinaciji zadržava nekoliko sati kako bi se pratilo stanje.

ZAŠTITA OD VREMENSKIH PRILIKA: NEMOJTE ZABORAVITI PSA U AUTU

Osim vakcinacije, lovački psi zahtevaju brigu i negu. Posebno je potrebno zaštiti ih tokom jako toplih i jako hladnih dana. Nakon lova zimi, potrebno je obezbediti psu uslove da se zgreje, jer neke bolesti nastaju baš zbog hladnoće. Takođe, leti treba obezbediti adekvatnu hidrataciju i sklanjanje od sunca nakon lova. Posebno treba voditi računa da pas ne ostane u koliko na visokim temperaturama

ISHRANA: NI MRŠAVI NI DEBELI

S obzirom na to da su lovački psi izloženi fizičkim naporima, neophodna im je adekvatna ishrana. Pre svega je potrebno pronaći meru.

DA LI VAŠ PAS IMA KONDICIJE?

Ako se pas pre lova nije kretao, tj. ako je bio pretežno u boksu, ili je bio pošteđen od lova ili nikada nije lovio, potrebno ga je fizički spremiti. Neophodno je neko vreme pre lova prošetati psa, odraditi nekoliko treninga. Treba preduzeti mere da se pas ne preforsira i ne dobije upalu mišića.

POVREDE

Lovački psi, mnogo više nego drugi, izloženi su povredama kao što su posekotine, napadi od divljači ili čak slučajna upucavanja.

SISTEMATSKI PREGLEDI 

Psa treba voditi na preglede i kada ne postoje vidljivi znaci bolesti. Poželjno je sistematski pregled obaviti pred lovačku sezonu.

 

Naslovna fotografija: pixabay