Nemački lovni terijer

Nemački lovni terijer

„Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka“! Ovaj citat iz „Gorskog vijenca“ savršeno pristaje jednom od najmanjih lovačkih pasa, nadaleko poznatom nemačkom lovnom terijeru.

Ovaj nemački pas britanskog je porekla jer potiče od foks-terijera, velškog terijera i starog engleskog terijera, i stvoren je u 19. veku. Rasu su stvorili nemački lovci, želeći da naprave idealnog psa za sve vrste lova, i čini se da su u tome uspeli.

Leđa su mu prava i snažna, grudni koš je dubok, dok su prednje noge prave i mišićave, a zadnje veoma čvrste sa niskim skočnim zglobovima. Lobanja im je nešto šira između ušiju, a u predelu njuške uža je od lobanje foks terijera. Imaju veoma jake zube makazastog oblika. Uši su im u obliku latiničnog slova V, visoko postavljene i blago pripijene uz obraze. Dlaka je oštra, zgusnuta i prilično kiratka. Najčešće je crne, sivo-crne ili tamnosmeđe boje sa crvenkastim oznakama na glavi, grudima i nogama.

Njihova visina od 40 cm omogućava im da se zavlače u jame za lisicom ili jazavcem, i bili su najzastupljeniji psi na našim terenima kada je u pitanju jamarenje, koje je danas u Srbiji zabranjeno. Njihova težina iznosi oko 10 kg, a imaju i izuzetno razvijena čula kojima se veoma dobro služe.

Nemački lovni terijer predstavlja vrstu kratkonogog goniča na površini, i oblajavanjem javlja krvavi trag ranjene divljači, dok je u barskom području cunjavac, a aporter i pretraživač terena sa suvog. Praksa je pokazala da postoje i nemački terijeri koji su polagali ispite za službene pse, dok su se veoma dobro pokazali i kao čuvari kuće i dvorišta.

Ova rasa predstavlja vrlo pouzdane i izdržljive pse. Druželjubivi su i lako ih je dresirati. Osnova njihovog karaktera je takva da je dobijen pas koji svojom srditošću uništava štetočine. Inteligentni su, sposobni za bilo kakav rad. Ako je dobro odgojen, može biti idealan pas u lovu, a u dvorištu kod kuće maza. Međutim, propust u odgoju može dovesti do stvaranja veoma opasnog psa.

nemacki-lovni-terijer

O specifičnosti ove pasmine, razgovarali smo sa Aleksandrom Lukićem, iz sela Varna kod Šapca. Ovaj „terijerdžija“ već 30 godina gaji ovu pasminu.

-Nemački lovni terijer je vrlo specifična rasa jer njega treba znati odgajiti. Ali ukoliko ga odgajite kako treba, on postaje jedna od najuniverzalnijih rasa. To su psi koji mogu da love gotove sve vrste divljači. Mali problem zna da predstavlja obuka lovnog terijera, ali ukoliko uspete do prve godine da ga obučite on postaje nezamenjiv pas u lovu.

aleksandar-lukic-terijer

izvor: http://opusteno.rs/svet-zivotinja-f109/nemacki-lovacki-terijer-t30112.html