Nemački kratkodlaki ptičar

Nemački kratkodlaki ptičar

Svakako jedan od najrasprostranjenijih pasa na našim terenima, uvek prepoznatljiv, dominantan, otporan na različite uslove, u narodu i među lovcima popularni „Nemac“. Ova rasa nastala je u 17. veku ukrštanjem španskih kratkodlakih ptičara i francuskih pasa, dok je u 19. veku mešanjem sa italijanskim ptičarom dobila svoj današnji izgled. Na nemačkim dovorvima rado su bili korišćeni za lov, jer je najvažnija osobina ovih pasa markiranje. Princ Albreht od Solms-Braunfelda bio je taj koji je postavio karakteristike rase, pravila ocenjivanja oblika tela i jednostavna pravila ocenjivanja za lovačke pse.

Svestranost nemačke rase lovnih pasa nadaleko je poznata. Ovi psi prolaze kroz veoma ozbiljne uzgojne ispite, zbog čega se pretpostavlja da svaki vlasnik u startu dobija vrlo dobrog lovačkog psa. Međutim, kao što i mnogi kinolozi potvrđuju, od njegove dalje obuke zavisi koliko će kvalitetan pas biti.

Ovi plemeniti i harmonični psi imaju takvu telesnu građu koja im obezbeđuje snagu, izdržljivost i brzinu. Njihovu dostojanstvenost dodatno potvrđuje način njihovog kretanja: uspravno držanje spoljne linije, suva glava, dobro noseći rep i sjajna dlaka. Poseduju čvrst i uravnotežen, odnosno veoma pouzdan temperament, zbog čega je veoma popularan kao lovni pas.

nemacki-kratkodlaki-pticar

Psi ove rase dostižu visinu od 59 do 64 cm kada su u pitanju mužjaci, dok su ženke prosečne visine od 53 do 58 cm. Mužjaci teže od 25 do 42 kg, a ženke između 20 i 27 kg. Životni vek je između 12 i 15 godina.

Imaju glatku kožu sa dlakom koja dobro prileže i veoma je kratka. Njihovo krzno se javlja u kombinaciji braon i bele boje, zbog čega su prepoznatljivi.

Kao i svi lovački psi, i nemački kratkodlaki ptičari zahtevaju mnogo fizičke aktivnosti kako bi ostali u formi. Potrebna im je svakodnevna fizička aktivnost, a preporučljive su i mentalne vežbe. Vole vodu i smatraju se dobrim plivačima, a potrebno ih je izvoditi i u duge šetnje.

Nemački kratkodlaki ptičar predstavlja inteligentnu rasu lovačkih pasa, ali kao i kod drugih pasmina, potrebno je uložiti truda kako biste od jednog perspektivnog šteneta napravili pravog pomoćnika u lovu. O načinu obuke ovih pasa, razgovarali smo sa Nebojšom Gajićem iz Zmajeva, koji ima odgajivačnicu ove pasmine.

-Držim ih zbog toga što su veoma privrženi psi, dobrog karaktera, pomalo temperamentni, i mogu da se koriste u svestranom lovu na različite vrste divljači. Veoma su dobri aporteri, vodoljubivi su, i predstavljaju pse koji ne traže preveliku pažnju a mnogo daju i pružaju sav svoj maksimum. Kako biste stvorili jednog idelanog psa za lov potrebno je najpre obezbediti adekvatnu hranu za njega, kalcijum koji će ojačati njegove kosti. Zatim treba početi sa obukom uz pomoć takozvane pecaljke, zakačiti pero i puštati ga, da biste videli da li će markirati. Sve kreće kroz neku igru, da bi se već sa šest meseci izveo, odveo na vodu, a najbolje bi bilo da uz nekog starijeg psa uči, jer će kroz igru sa tim psom, i kopiranjem njega najbolje naučiti. Veoma je bitno da pas bude stalno na terenu, i da se stalno radi sa njim.

nemacki-kratkodlaki-pticar