Gordon seteri

Gordon seteri

Gordon seter predstavlja savršen spoj lepote i pameti kod pasa. Oni obožavaju veće prostore za trčanje gde mogu da utroše svoju energiju, da se izigraju i umire svoju lovačku strast.

Gordon seter potiče iz Skotske. Prvi put se spominje 1620. godine kada vojvoda Gordon, po kome je rasa dobila ime, uzima rasu pod svoje i poboljšava njen kvalitet. Prvi Gordon seteri su nepoznati tako da je usvojeno mišljenje da je ova rasa rezultat parenja poentera i španijela, kao i nekih drugih rasa od kojih je dobio impozantnu veličinu i savršen njuh za lov ptica.

Jedan od razloga zbog kojih su seteri najbolji ptičari ogleda se i u tome što mogu da se sete gde su pronašli pticu u polju godinu dana unazad.

Gordon seter je živahan i temperamentan, a istovremeno elegantan, dostojanstven i inteligentan. Malo je manji od irskog i engleskog setera i mozda je baš zbog toga temeljniji prilikom pretraživanja terena od drugih rasa. Ima veoma osetljiv nos i skoro nepogrešivo primeti svaku divljač i zbog toge je veoma koristan saputnik u lovu.

Izuzetno su zdravi i mogu da dožive od 13 do 15 ljudskih godina. Njegovo misićavo telo odaje neverovatnu izdrzljivost i upornost u celodnevnom poljskom lovu.

Pogodan je i za lov u vodi jer vodu veoma voli,odlican je i u izlozbenom prostoru.