Lovište “Karađorđevo”

Lovište “Karađorđevo”

www.ekobalans.net

Na prostoru jugozapadne Bačke smešteno je lovište “Karađorđevo” na površini od 4.520 ha, od čega je pod ogradom 4.124 ha.

Lovište “Karađorđevo” privlači brojne lovce iz zemlje i inostranstva, budući da u svojim bujnim šumama, hrasta, bagrema i vrbe krije brojnu visoku i nisku divljač velike trofejne vrednosti. Najzastupljenije vrste lovne divljači su jelen, divlja svinja, srneća divljač, muflon, fazan, zec, divlja guska, divlja patka i druge.

Ovo prestižno lovište je osnovano 1885. godine kao državno imanje Austrougarske monarhije, odnosno ergela u sastavu poznate mađarske ergele “Mezchegues”. Zbog prisustva retkih biljnih i životinjskih vrsta, jedan deo Karađorđeva zaštićen je kao Specijalni rezervat prirode.

Lovište “Karađorđevo” pruža mogućnost lova specifičnog za svaku vrstu divljači i za tu svrhu lovcima su na raspolaganju fijakeri, sanke, čamci, terenska vozila i druga oprema. Tokom cele godine gostima su na raspolaganju lovačka kuća “Dijana”, lovački centar “Vranjak” i restoran “Karađorđevo”.

U svojoj lovnoj istoriji lovište “Karađorđevo” je ostvarilo vrhunske trofejne rezultate kod muflona sa 242 poena – svetskog prvaka, jazavca sa 24 poena – svetskog prvaka, jelenalopatara sa 210 poena, američkog jelena sa 419 poena – državnog prvaka, ritskog jelena sa 232 poena i vepra sa 137 poena. Ovi rezultati svrstali su lovište “Karađorđevo” u najbolja lovišta u našoj zemlji.