MIRJANA KURBALIJA (ŠID, CERJE): JEDINA ŽENA NA BALKANU KOJA JE PREDSEDNICA LOVAČKOG UDRUŽENJA

  • Home
  • Intervju
  • MIRJANA KURBALIJA (ŠID, CERJE): JEDINA ŽENA NA BALKANU KOJA JE PREDSEDNICA LOVAČKOG UDRUŽENJA

MIRJANA KURBALIJA (ŠID, CERJE): JEDINA ŽENA NA BALKANU KOJA JE PREDSEDNICA LOVAČKOG UDRUŽENJA

Mirjana Kurbalija iz Šida je jedina žena na Balkanu koja je predsednica mešovitog lovačkog udruženja. Ona je već tri godine na čelu Lovačkog udruženja “Cerje” iz Šida, a samo pet godina se aktivno bavi lovom. Tako je šefica oko stotini muškaraca i pet žena, koliko ovo udruženje ima članova.

“Bila sam iznenađena kad su me izabrali, nisam znala da će se to desiti. Ali ako me pitate za razlog zašto su mene stavili na čelo, mislim da je to za to što sam bila aktivna, imala inicijativu, gurala ekipu. To vam je kao kod kuće, ako je žena aljkava, od kuće nema ništa“, kaže za Lovačke savete Mirjana.

Ova laskava titula nosi sa sobom i veliku odgovornost. Mirjana kaže da o svemu treba voditi računa: o zakonima, bezbednosti, akcijama koje sprovode i još da svih 100 članova bude zadovoljno.

“Ja ne znam da li bi se neki muškarac usudio da prihvati to”, kaže ona.

Ipak, kaže nam da je sve kolege lovci poštuju i da zajednički donose odluke.

Ljubav prema lovu je izgradila uz pokojnog oca. Sada lovi puškom koju joj je on ostavio.

“Nedeljom sam dočekivala oca iz lova i uvek sam tražila da mi da pušku da je nosim od ulice do kuće”.

Kada se udala, rodila decu, lov je moram da pričeka. Ali, kako je suprug aktivan lovac već 20 godina, on ju je ohrabrio da položi lovački ispit i zvanično se bavi lovom. Dvojica sinova su takođe lovci.

U lov odlazi da bi “odmorila mozak i napunila baterije”. Kako se bavi privatnim biznisom i ima puno obaveza, lov i izlazak u prirodu je dan kada može da opusti, druži i potpuno isključi od svih drugih dešavanja. Voli prirodu, šumu, šetnje, upoznavanje novih ljudi, ali voli i odstrele.

“Volim tu neizvenost. Na primer kad čekate da vam izađe neka životinja, pa čujete da šuška, znate da je tu. Ta to iščekivanje je samo po sebi zanimljivo”.

Kako u udruženju na čijem je čelu ima samo pet žena, pitali smo je šta današnje žene sprečava da se bave lovom.

“Mi uvek pozivamo i ohrabrujemo žene, ali mislim da je problem u njima samima. Mislim da ima onih koje bi želele, ali da se plaše šta će okruženje reći. Jer žena sa puškom je i dalje tabu”.

Lovačko udruženje “Cerje” nekoliko godina unazad organizuje Novogodišnji lov. Na kraju godine, a maltene i lovne sezone, ugoste prijatelje lovce koji su tokom godine pozivali njih u lovne avanture i na taj način im uzvrate gostoprimstvo.

Fotografije: lična arhiva