KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI NOŽ?

KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI NOŽ?

Na šta treba obratiti pažnju kada kupujete nož? Kakav on treba da bude kako bi zadovoljio vaše potrebe? Za Lovačke savete govori kovač noževa Radoslav Iličić.

Kada birate nož, kovaču treba objasniti za čega će on da vam služi i spram toga se pravi odgovorajući.

Po Iličićevom mišljenju tvrdoća sečiva nije presudna.

“Bitna je i termička obrada, vrsta materijala koja se koristi, kao i kombinacija materijala, Mora optimum da se napravi između kvaliteta sečiva, tvrdoće i oštrine”.

Kada je reč o tvrdoćama, Iličić kaže da je optimum 58 do 60 rokvela. Preko toga je, smatra on, previše i nepotrebno.

KAKO DA ZNATE DA JE SEČIVO DOBRO?

Stručnjaci mogu na prvi pogled da prepoznaju da li je nož dobar. Ono što oni gledaju i što je jako važno za potencijalni kvalitet sečiva jeste diferencijalno kaljenje.

DAMASK NIJE SVEMOGUĆ, BITNO JE ODRŽAVANJE

Iličič pravi sečiva od damaska.

“Postoji fama da je damask svemoguć. Međutim, sve je relativno. Bitno je da se održava na pravi način, a to znači da je nakon upotrebe neophodno obrisati ga, osušiti i vratiti u futrolu.”

Ako sečivo ne obrišete, postoji opasnost od rđanja. Ali i za to postoji rešenje.

“Ako korozira, treba uzeti vodobrusnu šmirglu od 500 do 1000 granula, pokvasiti je bilo kojim neutralnim uljem i istrljati”.

ESTETIKA

Osim kvaliteta, mnogi vole da imaju lep nož. Moguće je napraviti izraženije ili manje izražene šare, odnosno high kontrast ili low kontast.