Pao šakal u Petrovaradinu

Pao šakal u Petrovaradinu

Koviljsko-petrovaradinski rit, osim divljači, naseljavaju i šakali koji su poslednji godina u velikoj ekspanziji, kaže za „Lovačke savete“ Zdenko Koropčak, lovac najstarijeg lovačkog društva u Srbiji – „Zec 1873“ Petrovaradin. Kako navodi, u njihovom lovištu do pre pet ili šest godina nije ni bilo šakala, a sada su sve brojniji i on redovno ide u lov na njih, ne bi li im proredio populaciju i lovište učinio bezbednijim za ostalu divljač. Ovih dana imao je sreće i odstrelio mladu ženku šakala. U pitanju je prosečan primerak ove grabljivice, a lov je, kako je naveo, bio izuzetno težak.

– Ova ženka bi već ove godine bila u sistemu parenja, a dogodine već četiri-pet kučića okotila i to bi ostalo u lovištu. Ostaje ona, ostaje mužjak, ostaje njihovo potomstvo koje će s njima biti godinu-dve dana. Što se više razmnožavaju, to je lovište siromašnije i pustije. A imamo već najmanje dve takve grupacije šakala – ističe on apelujući na lovce da se što više angažuju na eliminisanju štetočina iz lovišta.

Koviljsko-petrovaradinski rit je izuzetno težak teren za lov na predatore, dodaje, prvenstveno zbog guste trske koja onemogućava kretanje lovaca, dok istovremeno pruža odličan zaklon šakalima. Pokušaji da se šakali love hajkom na ovom terenu do sada su se pokazali neuspešnim, te je jedini delotvoran način upravo onaj koji praktikuje i Koropčak – noćni lov s čeke.

– Nekad te i okruže tri, četiri šakala i dozivaju se. Oni su na 10 ili 15 metara od vas, ali vi im ne možete ništa jer su u trsci i ne vidite ih – ističe on. Neophodno je, kaže, dokazati ko je lukaviji, ali na žalost, u dosta slučajeva na kraju to ispadne šakal.