SANJA VESKOV: HENDLERKA I LOVKINJA IZ MOKRINA

SANJA VESKOV: HENDLERKA I LOVKINJA IZ MOKRINA

Hendlovanje pasa odnosno njihovo pripremanje za izložbe u Srbiji je postalo popularno u poslednjih pet godina. Još uvek ne postoji institucionalno obrazovanje za hendlovanje, te ni profesionalni henledri, ali postoje kursevi za one koji imaju želju da socijalizuju i pripremaju pse za izložbe.

Jedna od onih koja je još u detinjstvu počela da se interesuje za pse i hendlovanje je mlada hendlerka Sanja Veskov iz Mokrina koja ima i porodični biznis – odgajivačnicu pasa House of Miki.

“Za hendlovanje sam počela da se zanimam kada sam imala 11-12 godina uz tatu koji me je vodio treninge. Sećam se da sam tada želela da vodim ptičare iako su bili veliki za mene”, kaže Veskov.

Hendlovanje je učila postepeno – trenirajući i gledajući snimke na Jutjubu (Youtube). Prvo je vodila pse prijatelja, da bi postepeno dobijala i druge prilike.

Pored hendlovanja, Sanja se bavi i lovom u koji je krenula upravo iz ljubavi prema psima. Sanja kaže da je primetno sve veće interesovanje žena za lov.

VLASNICI MOGU DA NAPRAVE VIŠE ŠTETE, NEGO KORISTI

Hendleri rade sa vlasničkim psima kako bi ih socijalizovali u slučaju da vlasnici to ne mogu ili ne znaju. Sanja kaže da vlasnici koji nisu sigurni kako se to radi, bolje je da ni ne pokušavaju, jer će napraviti više štete, nego koristi.

Problem koji otežava posao hendlera je situacija kada vlasnici razmaze svoje pse. Tada hendleri moraju da ulože više napora kako bi uspostavili autoritet nad psom. Poželjno je da vlasnici ne budu prisutni na prvim treninzima kada se uspostavlja odnos između hendlera i psa jer je tada potrebna najveća fokusiranost psa.

Hendlovanje psa je najbolje početi kada pas ima pet-šest meseci jer ga je u ranom periodu lakše oblikovati.