KOJI SU ZNACI DA JE POROĐAJ KUJE KRENUO PO ZLU

KOJI SU ZNACI DA JE POROĐAJ KUJE KRENUO PO ZLU

Kako bi trebalo da izgleda normalan porođaj kuja, a koji su znaci koju ukazuju da je neophodno pozvati veterinara? Kako počinje sam porođaj i kako u tome pomoći kujici za Lovačke savete ispričala je veterinarka Mirjana Dubrovečak.

KOJI SU ZNACI DA JE POROĐAJ BLIZU?

Graviditet kod kuja traje od 59 do 61 dan. Stoga treba upisati datum oplodnje da bi se mogao izračanuti dan porođaja.

Nekoliko dana pred porođaj – mogući znaci:

  • kuja traži mesto gde će da se ošteni
  • vrti se u krug oko tog mesta ili kopa okolo
  • trčkara po dvorištu
  • uznemirena je

Osim ovih pokazatelja, dan-dva pred porođaj iz vagine možemo da vidimo providnu sluz.

POČETAK POROĐAJA: KADA TREBA POZVATI VETERINARA?

Porođaj počinje tek kada oukne vodenjak. Ta voda je bez mirisa i to je ono što je je razlikuje od mokraće. Nakon pucanja vodenjaka, trebalo bi da krenu kontrakcije. Ukoliko se sat do sat i po od pucanja vodenjaka ne pijave kontakcije, treba pozvati veterinara.

Sa druge strane, ako su kontrakcije počele i ako u periodu od sat i po do dva kuja nije izbacila štence, takođe treba pozvati veterinara.

Ako između jednog i narednog šteneta prođe sat do dva, a kuja u tom periodu i dalje pokušava da ga izbaci, treba kontaktirati veterinara.

AKO SVE IDE SVOJIM TOKOM…

Ako sve ide kako treba, tj. ako izostanu gore navedeni znaci za kontaktiranje veterinara i porođaj krene, kuji se može pomoći tako što polako prihvatamo i izvlačimo štene iz kanala. Opnu kojom je obavijeno, treba skinuti. Ta opna zajedno sa pupčanikom obrazuje vrpcu. Vrpcu treba prekinuti dva do tri centimetra od pupka.

Nakon toga, štenetu treba iz usta i nosa prstom izvaditi plodovu vodicu jer postoji mogućnost da se malo nagutalo. Sledeći korak je da peškirom ili krpom blago trljate štene po leđima kako biste isprovocirali disanje i plač. Ako štene ne proplače, treba pokušati agresivnijim pokretima. Ako ni takvo trljanje ne pomogne, štene uzeti u obe šake i polako otresati nekoliko puta glavom prema dole. U slučaju da ni to ne pomogne, štene treba staviti pod hladnu vodu i agresivno ga trljati peškirom.

Nakon toga, štene treba staviti kod majke. Ako je vitalnije, samo će tražiti da sisa. Ako vidite da se ne snalazi, treba stisnuti bradavicu kuje, pustiti da izađe koja kap mleka i prineti usta šteneta da sisa.

Naslovna fotografija: Pixabay