LOVNI TURIZAM VELIKI POTENCIJAL ISTOČNE SRBIJE

LOVNI TURIZAM VELIKI POTENCIJAL ISTOČNE SRBIJE

Lovstvo je u istočnoj Srbiji Bogom dano.

U tom nerazvijenom kraju Srbije, sa malo stanovnika, ono je veliki adut, može se reći i privredni adut, istakao je Bratislav Đorđević Bata, predsednik Skupštine Lovačkog udruženja „Minićevo“ iz Minićeva. Kako kaže, lovstvo je u ovom kraju, na obodima Stare planine u opštini Knjaževac, veoma realan potencijal, bilo da se radi o krupnoj ili sitnoj divljači.

– Mi imamo i blagodeti doline belog Timoka sa sitnom divljači, a imamo i dve planine, Staru planinu na granici sa Bugarskom i Tupižnicu, tako da tu u izobilju imamo i krupne divljači – naveo je on. Đorđević ističe da je pre više godina probijen tabu o komercijalnom lovu, kako među lovcima, tako i među lokalnim stanovništvom, pa danas svi shvataju komercijalne efekte za lovačko udruženje.

Bratislav Đorđević, “Minićevo”

– Ljudi nisu više u tom delu sebični i ljubomorni, a toga je bilo i toga imate danas u Srbiji u svim krajevima. Mi smo to polako razvijali, bilo da se radi o sitnoj ili krupnoj divljači. Naravno, u sitnoj divljači prednjače Italijani, to su ptice, pre svega jarebica. Bila je malo i prepelica, malo šljuke, ali jarebica je udarna, a imamo je stvarno u izobilju, za razliku od drugih krajeva Srbije – ističe Đorđević.

Ukazuje i da još uvek nisu na zadovoljavajućem nivou kada je u pitanju kultura lova krupne divljači, ali da se i tu vide pomaci, pre svega u razvoju lovno-tehničkih objekata, paralelno sa kulturom lova, što dovodi sve više gostiju, uglavnom sa zapada. Đorđević je jedan od retkih koji je napravio i dodatni korak u ponudi lovnog turizma tog kraja, izgradnjom etno kuće „Torlaci“, koja nudi smeštaj lovcima koji dolaze u komercijalni lov.

– Što se tiče ovog objekta, lovci su samo jedna od ciljnih grupa. To je nešto da čovek može tu da ostane dan duže, da dobije solidan smeštaj, izvrsnu hranu i tradicionalnu gostoprimljivost Istočne Srbije – ističe Đorđević.

U ponudi lovišta LU „Minićevo“, koje je brdsko-planinskog karaktera, nalaze se jelen, divlja svinja i srna, od sitne divljači tu su zec, fazan, poljska jarebica, prepelica i šumska šljuka, kao i grabljivci – lisica, šakal i vuk.