INTERVJU: prof.dr Vladimir Barović

INTERVJU: prof.dr Vladimir Barović


“POTENCIJAL LOVA U SRBIJI JE OGROMAN, ALI PREDSTOJI MNOGO POSLA!”

prof. dr Vladimir Barović, sa Odseka za medijske studije, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je, pored novinarstva, još od malih nogu gajio ljubav prema prirodi i lovstvu. Tako je u svojoj monografiji “Mediji u lovstvu i lovnom turizmu” uspeo da sjedini svoje dve pasije u jedno naučno delo, koje je jedinstveno za čitaoce u ovoj oblasti. Trenutno obavlja funkciju člana komisije za zaštitu i uzgoj divljači Lovačkog saveza Srbije.

prof. dr Vladimir Barovic | Intervju | Lovacki saveti

 

(?)Čime se bavi komisija za zaštitu i uzgoj divljači Lovačkog saveza Srbije?

Komisija ima prilično važan zadatak jer, ako nema divljači, nema ni lova, kao što sama reč kaže. To je jedan vrlo kreativan i zanimljiv posao,  a pravo je zadovoljstvo raditi i sarađivati sa tim ljudima. Donose se razne odluke i predlozi u cilju unapređenja divljači, načinu gazdovanja lovištima i načinima proširivanja divljači koju imamo na našim terenima.

(?)Koliko se poštuju zakonske regulative kod nas? Kao i sam kodeks lovaca?

Mi znamo da je 2010. godine donet zakon o divljači i lovstvu koji reguliše upravo ovu oblast. Mi se bavimo određenim normativnim aspektima, odnosno dopunama zakona u cilju unapređenja istog. Zakon kao zakon je dobar, ali nije savršen. Ali suština je da može da se menja, tako da bi određeni aspekti bili unapređeni. Lovci se žale na određene formalnosti, na administraciju, na papirologiju, međutim ono što je dobro, to je da, pre svega, lovačka udruženja nemaju više posrednika, već neposredno gazduju lovištem koje im je dodeljeno na staranje, odnosno na upravljanje.

prof. dr Vladimir Barovic | Intervju | Lovacki saveti

 (?)Koji su najveći problemi  u funkcionisanju lovačkih udruženja u Srbiji?

Problemi su brojni i ima ih dosta. Oni su, uglavnom, vezani za finansije, nikad dovoljno sredstava i veliki problem su, naravno, članarine. Postoje primeri gde se otac odriče članstva u korist svog sina jer nemaju dovoljno finansija da pokriju obe članarine. Veliki je problem i gazdovanje određenom populacijom, kao i štete koje nastaju usled saobraćajnih nesreća kada lovačka udruženja budu tužena. I naravno krivolov, kao jedan od najozbiljnih problema.

(?)Koja je razlika između lova u Srbiji i inostranstvu?

Imao sam priliku da posetim, kao gost, mnoge države u regionu, ali i na zapadu. Najveća razlika je, pre svega, u pristupu. Tamo postoji visok nivo lovne kulture, zna se ko može da ide i kad može da ide u lov. Zna se veoma dobro kojom vrstom oružja i kojom municijom sme da se lovi i tamo je krivolov nešto se, em retko događa, em je stogo kontrolisano i kažnjivo.

 

USKORO: Više o ovome pogledajte u novom serijalu „Lovačkih saveta“ na TV Lov i ribolov