DAVOR ĆALIĆ, LU “BRZAVA”: DECA SU ZAINTERESOVANA ZA LOV, ODRASLI TREBA VIŠE DA SE POTRUDE

  • Home
  • Intervju
  • DAVOR ĆALIĆ, LU “BRZAVA”: DECA SU ZAINTERESOVANA ZA LOV, ODRASLI TREBA VIŠE DA SE POTRUDE

DAVOR ĆALIĆ, LU “BRZAVA”: DECA SU ZAINTERESOVANA ZA LOV, ODRASLI TREBA VIŠE DA SE POTRUDE

S obzirom na to da u Srbiji  postoji tendencija opadanja broja lovaca, a jednako je zabrinjavajući podatak da je prosečna starost lovaca u Srbiji iznad 50 godina, postavlja se pitanje budućnosti lovstva. Nedostatak mladih lovaca otvara pre svega pitanje ko će nastaviti tradiciju lovstva u Srbiji?

U ovakvoj situaciji, jako je bitno raditi sa decom, odnosno lovačkim podmlatkom. Neophodno je od malih nogu stvarati ljubav deci prema prirodi i učiti ih da je poštuju.

Ovo je dobro shvatio Davor Ćalić, član komisije za lovački podmladak Lovačkog udruženja “Brzava” iz Plandišta. Grupa lovačkog podmlatka sa kojom radi broji preko 30 članova. On za Lovačke savete kaže da su deca zaineteresovana, ali da komisije za lovački podmladak treba više da se potrude. Njegov metod rada sa decom podrazumeva razvijanje ljubavi prema prirodi, drugarstvu, ljudskim vrednostima, a sam odstrel je, kako kaže, samo deo onoga što lovstvo podrazumeva.

“Pre svega se trudim da se deca druže, nauče da poštuju prirodu, da uživaju u njoj, ali i da zajedno učimo prave, ljudske vrednosti. Zato idemo na ekskurzije, sajmove, organizujemo boravke u prirodi. Ne držim im standardne lekcije o tome kako se nešto lovi, nego se trudim da razviju ljubav prema prirodi. Ima toliko drugih sefmenata koje mogu i moraju da nauče pre samom lova”, kaže Ćalić.

On dodaje da je rad sa podmlatkom jako važan da ne bi došli u situaciju da ne znaju osnovne stvari kada napune 18 godine i postanu aktivni lovci.

Kako bi deca naučila osnove bezbednog rukovanja oružjem, Lovačko udruženje “Brzava” je osnovalo Sportsko udruženje “Streljačka družina Planteks 1981” u okviru kog se podučava i lovački podmladak.

Posvećenost podmlatku pokazao je i priređivanjem enciklopedije za decu “Mala enciklopedija za lovački podmladak” koja sadrži znjanja iz više oblasti koja su u vezi sa lovom.

Rad lovačkog podmlatka u okviru LU “Brzava” možete pratiti na Fejsbuk stranici “ Školica za lovački podmladak”

Naslovna fotografija: lična arhiva