Dodeljena CIC zlatna medalja

Dodeljena CIC zlatna medalja

Zlatni orden pripao je Sanji Momčilović-Bognič. Prvi put se u Srbiji dogodilo da jedna dama lovkinja dobije ovo priznanje.

Mi smo sa Sanjom radili intervju pre par godina, a podsetimo se šta je  ona rekla kad je lov za žene u pitanju!

Vi ste sada na visokoj funkciji u LSV. Hoće li Lovački savez Vojvodine kroz Vas da populariše lov među ženama? Koliko uopšte ima žena u lovu kod nas?

– Ja sam prva žena koja je zamenik predsednika u istoriji ovog lovačkog saveza. Mislim da sam jedna od ređih žena koja je na tako visokoj funkciji. Jedino Rusija ima ženu za predsednika. Damski klub je bio inicijator osnivanja svetskog damskog kluba 2012. u Bratislavi. Moj veliki prijatelj direktor Svetske lovačke federacije Tamaš Margesku je pomogao u tome i moja prijateljica Sonja Supekova iz Slovačke i ja smo to izgurale i osnovale svetski damski klub.

Položaj žena u Vojvodini, za razliku od žena u Srbiji, je puno povoljniji. Mi smo ovde ipak malo drugačiji, ali se radi i na tom položaju tamo. Vi vidite da naš savez ima žena i u rukovodstvu i u komisijama, za razliku od LSS. Ovde imamo dosta žena upravnika lovišta, imamo lovnih inspektorki, veterinarskih inspektorki, to su sve žene u dodiru s lovom. Mene nije ovde delegirao damski klub nego moje udruženje „Bečej“, ali generalno stav Vojvodine, mislim na rukovodstvo, je veoma pozitivan u odnosu na žene. Imaju jedan veoma kolegijalan i lep pristup ženama, ne smatraju ovo samo muškim sportom. Tako da mislim da će sad to ići i malo brže.