KARPATSKI JELEN SE VRATIO NA VRŠAČKE PLANINE

KARPATSKI JELEN SE VRATIO NA VRŠAČKE PLANINE

Zahvaljujući finansijskim sredstvima budžetskog fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine za 2019. godinu i konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i JP “Vojvodinašume, u uzgajalište jelena, „Lovačko imanje“ kod Vršca vraćen je karpatski jelen. Izvršni direktor za lovstvo u JP “Vojvodinašume” Branislav Stankov rekao je za Lovačke savete da je iz Rumunije stiglo 50+1 jelen, odnosno 40 košuta i 11 jelena.

– Uneli smo matični fond karpatskog jelena, odnosno jelena sa područja istočnih Karpata, koji su malo telesno krupniji i kojima je ovo stanište, pošto se radi o brdsko-planinskom lovištu, mnogo prilagođenije nego da smo ih doneli iz nekih drugih uzgajališta iz Panonske nizije. Radi se o selekcionisanim kategorijama jelenske divljači, znači o ženkama starosti tri do pet godina i mužjacima starosti dve i tri godine. Matični fond ima 50+1 grlo, to jedno grlo je muška jedinka stara osam godina i koja ima sve karakteristike karpatskog jelena – rekao je Stankov. Dodao je da ove jedinke dolaze iz staništa gde postoje velike zveri i gde je uobičajeno prisustvo medveda, vuka i risa.

Branislav Stankov

– Kao što znate, na području Vršačkih planina vuk je autohtona vrsta, stalno je prisutan i potrebna nam je divljač koja već ima razvijen antipredatorski stav prema predatorima. Zato smo namerno i birali divljač iz takvih staništa, koja zna šta je vuk i koja je navikla na prisustvo vuka – rekao je Stankov. Na ovaj način podiže se brojnost jelenske divljači koja je trenutno u ovom lovištu na biološkom minimumu. Vraćanje karpatskog jelena sprovedeno je zahvaljujući realizaciji projekta “Izgradnja uzgajališta običnog jelena (Cervus elaphus L.) u lovištu “Vršačke planine””. Direktor JP „Vojvodinašume“, Roland Kokai istakao je tom prilikom da je ukupna vrednost projekta 11 miliona dinara, od čega je osam miliona bespovratnih sredstava.

Uzgajalište jelena “Lovačko imanje“ na Vršačkim planinama ima površinu od 45 ha. Reč je o jedinom brdsko-planinskom lovištu kojim gazduju “Vojvodinašume”. Plan je da se u narednih pet godina u otvoreni deo lovišta “Vršačke planine” iz uzgajališta “Lovačko imanje” naseli 125 jedinki, čime bi zadatak vraćanje karpatskog jelena, kao autohtone vrste na ovom području, bio u potpunosti ispunjen.

Naslovna fotografija: Pixabay