ŠAKAL KOJA OBILAZI SRBIJU – PREPLIVAO TRI REKE I PREŠAO NEKOLIKO AUTO-PUTEVA

  • Home
  • Lovačke priče
  • ŠAKAL KOJA OBILAZI SRBIJU – PREPLIVAO TRI REKE I PREŠAO NEKOLIKO AUTO-PUTEVA

ŠAKAL KOJA OBILAZI SRBIJU – PREPLIVAO TRI REKE I PREŠAO NEKOLIKO AUTO-PUTEVA

Sturčni tim na čelu sa profesorom Duškom Ćirovićem, a uz pomoć lokalnih lovaca iz Jakova i Surčina markirao je 26. marta šakala Koju sa GPS ogrlicom, saopštio je Lovački savez Srbije. Od tog dana kada je markiran prešao je dug put i stigao do kopa Drmno (Kostolac) što se vidi zahvaljujući ogrilici koja omogućava praćenje kretanja.

Profesor Ćirović sa Biološkog fakulteta u Beogradu već duže vreme proučava šakale. Cilj praćenja šakala GPS ogrlicama jeste da se uz pomoć ove napredne tehnologije prikupi što više informacija o njihovom kretanju, veličini teritorija, preferenciji staništa, ponašanju i disperzijama . Tim stručnjaka u saradnji sa Lovačkim udruženjem „Zemun“ iz Surčina poslednjih godinu dana intenzivno radi na markiranju u lovištu „Donji Srem“.

Mesec dana nakon markiranja, Koja je krenuo na dug put.

„Kretanje ove jedinke je više nego zanimljivo. Tačno mesec dana nakon markiranja Koja je krenuo na put. Nakon što je napustio lovište “Donji Srem” preplivao je Savu i uputio se u pravcu istoka. Sedam dana kasnije u reonu sela Lipe kod Smedereva preplivao je Moravu, a četiri noći kasnije i Mlavu. Koja je za dve nedelje koliko se intenzivno kreće prešao ukupno 148,5 km i otišao 76 km daleko (mereno vazdušnom linijom) od mesta na kome je uhvaćen i markiran. Ovaj izdržljivi momak je na svom putovanju preplivao tri reke: Savu, Moravu i Mlavu, dva puta prešao autoput Miloš Veliki, tri puta autoput Beograd-Niš i stigao do kopa Drmno„, saopštio je Lovački savez Srbije na svoj sajtu.

Foto: LSS

Gde će Koja naći svoju teritoriju, ostaje da nam pokaže buduće praćenje njegovog kretanja.

 

FOTO: LSS