KAKO TREBA DA IZGLEDA DRESURA PASA?

KAKO TREBA DA IZGLEDA DRESURA PASA?

Dresuru pasa većina ljudi radi na svoj način. Ipak, za pravilnu dresuru i najbolje moguće rezultate, potrebno je konsultovati stručnjaka, odnosno trenera.

Na imanju Vukov salaš u Temerinu nalati se trening centar i pansion za pse “Alfa dog“. Vlasnik Milan Ognjenović je trener koji, kako stoji na njihovom sajtu, poseduje sve potrbne licence za obuku koje je stekao u inostranstvu.

“Stručnim licencama obuhvaćen je najširi spektar obuke pasa, od klasičnih za vodiča-dresera pasa, do specijalizovanih za rad sa psima tragačima, psima na krvni trag, službenim i lovnim psima, spasilačkim i K-9 psima, psima za pronalaženje minsko-eksplozivnih materija, specijalizovanim tragačima (tartufi), psima za rad na aerodromima (zaštita od kolizije ptica), pasa za pronalaženje opojnih supstanci, sportskim i psima za civilnu upotrebu”, navodi se na njihovom sajtu.

Sa Ognjanovićem smo razgovarali o čitavom procesu obuke i preduslovima koje pas treba da zadovolji kako bi sama obuka bila efikasna.

PREDUSLOVI ZA OBUKU

Važni preduslovi su da pas bude mentalno i fizički zdrav kako bi pratio treninge, da nema naslednih bolesti, da je pravilno odgajan još u periodu dok je bio u leglu i da je u periodu od osme do devete nedelje života odvojen od legla i predat novom vlasniku. Potrebno je i da je pas pravilno vakcinisan, kao i da su mu još u uzgajivačnici razvijana sva čula.

I LOVAČKI PAS TREBA DA SE SOCIJALIZUJE: “NIJE TAČNO DA NE TREBA DA IDU U GRAD”

Nakon preuzimanja psa od odgajivača, neophodno je da vlasnik sprovede proces socijalizacije. Rana socijalizacija podrazumeva period kada vlasnik psa treba da nauči osnovne stvari, da ga prilagodi na okruženje sa kojim će se susretati tokom života. To je bitan preduslov koji olakšava i samu buduću obuku.

“Socijalizacija ne podrazumeva samo to da pas ne bude agresivan ili da se ne tuče sa drugim psima. Socijalizacija je jedan opšti pojam koji podrazumeva prilagođavanje na okolinu grada na primer, na jednu uobičajenu sredinu u kojoj se sreće sa ljudima, bukom, gužvom… Jednostavno, da se ne ponaša kao da je živeo u šumi”, kaže Ognjenović.

On ističe da i lovački psi treba da idu u urbane sredine i da se socijalizuju u njima.

“Ako pričamo o lovačkim psima, nije tačno da ne treba da idu u grad i da se socijalizuju. Gomila lovaca misli da ne treba voditi psa u grad, što je netačno. Svaki pas treba da prođe taj deo socijalizacije”.

OBUKA TREBA DA POČNE OD ŠEST MESECI DO GODINU DANA STAROSTI

Ognjenović kaže da je u svom dugogodišnjem radu obučavao i pse koji su bili i šest godina stari. Ipak ističe da je optimalan period za dresuru psa između šest meseci i godinu dana jer tada organizam bolje podnosi obuku i nema toliko loših navika u tom periodu.

NEMA RAZLIKE U OSNOVNOJ OBUCI IZMEĐU LOVAČKIH I DRUGIH PASA

U osnovnoj obuci, takozvanoj opštoj poslušnosti, razlike između lovačkih i drugih pasa nema. Koriste se isti principi, barem kada je reč o modernoj obuci, a ne tradicionalnim merama prisile.

GDE VLASNICI GREŠE?

Vlasnici koji dovedu psa na dresuru treba da znaju šta žele kako bi se odredio najbolji put do cilja. Ognjenović kaže da mnogi greše u tome što pokušavaju da dresiraju pse, a posao ne izvedu kako treba. Stoga, dodaje da vlasnici koji nisu sigurni u svoje umeće dresure, ne treba ni da počinju sa njom. Dovoljno je da socijalizuju psa i da ga potom prepuste stručnjaku.

KAKVA JE OBUKA U ALFA DOGU?

Ognjenović kaže da ne koristi čvrstu, germansku obuku. Metode koje praktikuje su nenasilne, zasnivane na razumevanju kako pas, kako kaže, ne bi bio robotizovan.

Nakon obuke, Ognjenović psa prezentuje vlasniku, pokaže šta je pas naučio. Zatim pred vlasnikom radi sa psom čekajući njegovu grešku kako bi je ispravio i tako pokazao vlasniku kako on da je isrpavi u nekom narednom periodu.